EEMNESSER POLDER, 9 december 2020 Een mistige decemberdag in december met een snijdende koude wind, Toch even een wandeling naar het haventje, gemaal en sluisje in de Eemnesservaart (de verbinding van Eemnes en de Eem)
Eemnesser polder en haventje bij het sluisje
Eemnesser polder en haventje bij het sluisje
Eemnesser gemaal
Eemnesser gemaal
Het gemaal
Het gemaal
Eemnesser Vaart
Eemnesser Vaart
Eemnesser Vaart
Eemnesser Vaart
Lutgerdina Smeltekop in het haventje
Lutgerdina Smeltekop in het haventje
LANDGOED HOEVELAKEN, 17 dec 2020. Op een grijze dag net voor het ging regenen maakte ik een wandeling op het Landgoed Hoevelaken, eigendom van het Gelders Landschap, met uitzondering van het in rond 1926 gebouwde nieuwe huis van de architect van Nieukerken. Het is een bijzonder gebied in een veenlandshap dat rond 1000 werd ontgonnen via lange rechte sloten waardoor een slagenlandschap ontstond. Rond 1400 werd aan de weg van Amersfoort naar Voorthuizen een niet meer bestaand kasteel gebouwd. Er werd een park en boslandschap aangelegd in het aanpalende gebied, nog geen 400 m breed maar wel drie kilometer lang. Halverwege lag een zandrug die door inklinking van de veengronden nu duidelijk hoger ligt. Door de afwisseling van nattere en drogere gedeelten is een boeiend biotoop ontstaan. Zeldzame bewoners van dit gebied zijn de ringslang en de dwergvleermuis.
PIER HAVEN VAN HUIZEN, 28 dec 2020. Ik wandel regelmatig in de haven van Huizen en op de pier langs het water dat toegang geeft tot de haven. Zeker in deze tweede lock down waarbij alleen buitenactiviteiten overblijven.  Voor de kust zijn fraaie eilandjes aangelegd. Een eldorado voor watervogels. Ik zie verder een de dodaars (familie van de futen, maar kleiner, ik zag een tiental bij elkaar), futen, een winterkoninkje en een havik die een fuut (of een dodaars) gevangen had, onder veel gekrijs. Vogels fotograferen is niet mijn ding en ook bijna onmogelijk met mijn 28 mm lens. Maar een overzichtsfoto lukt zeker wel. Hier een tweetal voorbeelden.
ZOMERKADE, 29 december 2020. Ik wandel vanuit mijn coronabubbel aan het Gooimeer een aantal kilometers over de mij zo vertrouwde Zomerkade. Het is kil winterweer maar wel met een mooi getemperd licht. Ik wandel tot aan Thalassa (dochter van Hemera en Aether), een oergodin uit de Griekse mythologie, ook wel bekend als de vismoeder, ofwel de moeder van alle leven in zee, (Θάλαττα, thalatta = zee), een kunstwerk van Martha Waijop.
Aanloophaven Huizen
Aanloophaven Huizen
Thalassa - Martha Waijop (1945)
Thalassa - Martha Waijop (1945)
Back to Top